معرفی شهر استانبول ترکیه

سپهر ریاحی 293 1401/08/09

لیست مطالب این صفحه:

  1. استانبول یک شهر در دو قاره
  2. جغرافیای ترکیه
  3. تاریخچه استانبول
  4. دیدنی های معروف استانبول
  5. آب و هوای استانبول در فصول مختلف
  6. بهترین زمان برای سفر به استانبول

استانبول یک شهر در دو قاره

استانبول بزرگترین و مشهورترین شهر ترکیه است و مانند خود کشور ترکیه، به دو بخش اروپایی و آسیایی تقسیم می‌شود. استانبول به وسیله رود بسفر به دو نیمه تقسیم شده است و پل گالاتا دو جهان شرقی و غربی استانبول را به هم پیوند می‌زند.آگوستا، آنتونینا، نوا روما، بیزانس، بیزانتیوم، قسطنطنیه و در نهایت استانبول.. این نام های هیجان انگیز یادآور گذشته اسرارآمیز و مسحور کننده  این شهر است.
استانبول ترکیبی جادویی از دو قاره است که در آن می توانید یک شهر مدرن غربی را در ترکیب با یک شهر سنتی شرقی مشاهده کنید.استانبول به عنوان یک شهر پرسابقه، دارای جاذبه‌های تاریخی کهن است و در عین حال استانبول شهری مدرن و نوگرا است که نمودهای برجسته‌ای از زندگی و دنیای مدرن را به شما عرضه می‌کند به دلیل همین ویژگی دو سویه، در استانبول، طیفی متنوع از اماکن تاریخی و دیدنی‌های مدرن دیده می شود.
استانبول را می توان تلفیقی از شهر قدیمی و مدرن و همچنین ترکیبی از فرهنگ های اسلامی و مدیترانه ای در فضایی فریبنده دانست.شهر قدیمی آن منعکس کننده تأثیرات فرهنگی بسیاری از امپراتوری هایی است که زمانی در اینجا حکومت می کردند.
استانبول علاوه بر اینکه بزرگترین و محبوب ترین شهر ترکیه است، بزرگترین مرکز فرهنگی و مالی ترکیه نیز می باشد. استانبول پلی است که آسیا را از منظر فرهنگی و جغرافیایی به اروپا متصل می کند.
استانبول همچنین یکی از پر جنب و جوش ترین کلان شهرهای جهان است (با بیش از 15 میلیون نفر) که رویدادهای بین قاره ای، جشنواره های بین المللی فیلم، موسیقی و تئاتر، دوسالانه های بین المللی و بیش از 80 موزه و بسیاری از گالری های هنری را ارائه می دهد. فرهنگ، هنر و تاریخ؛ از جمله نقاشی، مجسمه سازی، عکاسی و ..
استانبول یک مرکز جهانی در گذشته و حال بوده است. این شهر از یک سو آسیا و از سوی دیگر اروپا را در بر می گیرد. استانبول پرجمعیت ترین شهر ترکیه و مرکز فرهنگی و مالی آن است. استانبول که در دو طرف تنگه بسفر، تنگه باریک بین دریای سیاه و دریای مرمره قرار دارد، از نظر فیزیکی و فرهنگی بین آسیا و اروپا پل ارتباطی دارد. استانبول با شبه جزیره تاریخی، مکان‌های دیدنی و تاریخی متعدد، شهری بی‌نظیر است که از گذشته تا کنون پایتخت تمدن‌های بسیاری بوده است. سابقه طولانی و فعالیت اقتصادی دائمی در این شهر به دلیل قرار گرفتن آن در تقاطع دو تمدن از جمله تمدن های مدیترانه ای روم و یونان و امپراتوری های شرقی که از آسیا می آیند.
جمعیت استانبول بین 12 تا 19 میلیون تخمین زده می شود که آن را به یکی از بزرگترین شهرهای اروپا و جهان تبدیل می کند.اکثریت جمعیت شهر مسلمان هستند و جمعیت اقلیت آن مسیحی و یهودی است.

جغرافیای ترکیه:

جغرافیای ترکیه

ترکیه از شمال به دریای سیاه، از شمال شرقی به گرجستان و ارمنستان، از شرق به جمهوری آذربایجان و ایران، از جنوب شرقی به عراق و سوریه، از جنوب غربی و غرب به دریای مدیترانه و دریای اژه محدود می شود. در شمال غربی توسط یونان و بلغارستان. پایتخت آنکارا و بزرگترین شهر و بندر دریایی آن استانبول است.
استانبول تنها شهر در جهان است که دو قاره را در بر گرفته است. بسفراز شهر می گذرد و آناتولی (ترکیه آسیایی) را از تراکیه (ترکیه اروپایی) جدا می کند.شاخ طلایی مصب بزرگی است که در نقطه ای که به دریای مرمره می رسد به بسفر متصل می شودو استانبول قدیمی (قسطنطنیه) را از منطقه بی اوغلو، بخش شمالی استانبول اروپایی جدا می کند.

تاریخچه استانبول:

تاریخجه استانبول

استانبول شهری است که تاریخ خود را در تقاطع محل تلاقی هر دو قاره خلق می کند.قدمت اولین ساکنان استانبول به هزاره های دوم قبل از میلاد برمی گردد، آنها در سمت آسیایی شهر ساکن شده اند. نام اولیه آن از پادشاه مگارا بیزاس گرفته شده است.
در سال 657 قبل از میلاد، حاکم بیزاس از شهر یونان باستان مگارا، سکونتگاهی را در سمت غربی تنگه بسفر تأسیس کرد که دریای سیاه را به دریای مدیترانه متصل می کرد. به لطف بندر طبیعی بکر ایجاد شده توسط شاخ طلایی، بیزانس به یک شهر بندری پررونق تبدیل شد.
در طول قرن‌های بعد، بیزانس به تناوب توسط ایرانی‌ها، آتنی‌ها، اسپارت‌ها و مقدونی‌ها کنترل می‌شد، زیرا آنها برای کسب قدرت در منطقه تلاش می‌کردند. این شهر توسط امپراتور روم Septimius Severus در حدود سال 196 قبل از میلاد ویران شد، اما دوباره با برخی از سازه‌هایی که در امپراتوری بیزانس باقی مانده بودند، از جمله حمام زئوسیپوس، هیپودروم و یک دیوار محافظ بازسازی شد.
امپراطوران اولیه بیزانس شهر خود را با گنجینه های جهان باستان پر می کردند مانند ابلیسک‌های تئودوسیوس (هرم های سنگی).در قرن ششم قبل از میلاد، ایرانیان بر این شهر حکمرانی کردند و پس از آن اسکندر مقدونی پس از قرن چهارم پیش از میلاد، که دوره ای آرام تا قرن دوم پیش از میلاد بود، آن را تصرف کرد.
در سال 193 پس از میلاد امپراتور روم سپتیموس سوروس شهر را فتح کرد و تا قرن چهارم پس از میلاد تحت حکومت روم باقی ماند، زمانی که امپراتور کنستانتین کبیر، بیزانس را پایتخت کل امپراتوری روم کرد و نام خود را به آن داد و آن را  قسطنطنیه نامید، ، به ویژه بین قرن های چهارم تا ششم با جمعیتی بیش از نیم میلیون نفر.
 در سال 532 در زمان سلطنت ژوستینیانوس اول، شورش هایی شهر را ویران کرد. اما بازسازی شد و سازه های برجسته ای مانند ایاصوفیه به عنوان یادگاری از دوران طلایی بیزانس ایستاده است.
تاریخ اخیر استانبول مملو از دسیسه ها و محاصره ها است، در قرن های 7 و 8 توسط اعراب و در قرن های 9 و 10 توسط بربرها محاصره شد، اما در زمان جنگ صلیبی چهارم، تمام ثروت را نابود و غارت کرد، بر آن حکومت کرد. پس از این، قسطنطنیه نه ثروت و نه قدرت سابق خود را به دست آورد.
ترک‌های عثمانی به رهبری سلطان مهمت دوم قسطنطنیه را در سال 1453 فتح کردند. این شهر به اسلامبول تغییر نام داد و پایتخت امپراتوری عثمانی شد. بین قرن‌های 15 و 16، سلاطین مساجد و ساختمان‌های عمومی بسیاری ساختند.
اواسط قرن 15، دوباره جمعیت استانبول حدود نیم میلیون نفر بود، استانبول یک مرکز فرهنگی، سیاسی و تجاری بزرگ بود. نام «استانبول» از ترکیب اسلامبول (شهر اسلام در ترکی) وایس تین پولین (به یونانی به شهر) در طول قرن‌ها گرفته شده است
حکومت عثمانی تا جنگ جهانی اول ادامه داشت تا اینکه استانبول توسط نیروهای متفقین اشغال شد. پس از سال ها مبارزه به رهبری آتاتورک علیه نیروهای اشغالگر، جمهوری ترکیه در سال 1923 پایه گذاری و پایتخت  آن به استان آنکارا منتقل شد. اما استانبول به طور چشمگیری به گسترش خود ادامه داده وامروزه جمعیت این شهر بیش از 13 میلیون نفر است. 

دیدنی های معروف استانبول

ایاصوفیه

ایاصوفیه

اگر فقط برای یک چیز در استانبول وقت دارید، حتما ازایاصوفیه دیدن کنید. بارزترین ویژگی این مسجد این است که از بلندترین گنبدهای آجری جهان است.
این کلیسای جامع در سال 537 پس از میلاد ساخته شده است. به مدت 900 سال مقر پاتریارک ارتدکس قسطنطنیه بود. ایاصوفیه بزرگترین دستاورد معماری امپراتوری بیزانس بود. در سال 1453، زمانی که عثمانی‌ها قسطنطنیه را تصرف کردند، ایاصوفیه به مسجد تبدیل شد. تا ژوئیه 2020 به عنوان موزه فعالیت می کرد و اکنون به مسجد تبدیل شده است. ایاصوفیه هنوز عناصر ادیان مسیحی و اسلامی را حفظ کرده است.

مسجد کبود

مسجد آبی

از میدان سلطان احمد به سمت مسجد آبی بروید. مسجد آبی بین سال‌های 1609 و 1616، به دستور سلطان احمد اول ساخته شد. این مسجد به عنوان یک نمایش قدرت امپراتوری عثمانی برای تکمیل مسجد باشکوه ایاصوفیه، که رو به روی آن در سراسر میدان سلطان احمد قرار دارد، طراحی شد. این مسجد به دلیل بیش از 20000 کاشی سرامیکی دست ساز ایزنیک که فضای داخلی را با طرح های مختلف لاله، گل رز، گل میخک و زنبق تزیین کرده، نامگذاری شده است.یکی از بارزترین ویژگی های مسجد کبود این است که برخلاف دو یا چهار مسجد معمول شهر،دارای شش مناره است.

آب انبار باسیلیکای

آب انبارباسیلیکای

آب انبار باسیلیکای استانبول در سلطان احمد یادآوری خیره کننده از نبوغ رومی است .یکی از جادویی ترین ساختمان ها و بزرگترین آب انبار بیزانسی باقیمانده در استانبول است. این شگفتی زیر زمینی، که در حدود 150 متری غرب هوگیا سوفیا واقع شده است ، یکی دیگر ازبناهای باستانی است که به دستور حاکم امپراتور ژوستینیانوس در سال  532  با استفاده از336 ستون ساخته شد. یکی از بارزترین عوامل در مورد آب انبار، جدای از ماهی های کپور درشت که در زیر گذرگاه ها می چرخند، روشی است که سازندگان اولیه آن به طور عملی از انواع مواد باستانی در ساخت آن استفاده مجدد کردند. به عنوان مثال، سرهای مدوسا وارونه که به اندازه تخته سنگ ها هستند.

کلیسای چورا (موزه کاریه):

کلیسای چورا

کلیسای چورا یک کلیسای ارتدکس یونانی است که به خاطر نقاشی های دیواری و موزاییک هایش معروف است. این موزاییک ها زندگی عیسی مسیح را به تصویر می کشند.این کلیسا در قرن شانزدهم، توسط حاکمان عثمانی به مسجد تبدیل شد و در سال 1948 به یک موزه سکولار تبدیل شد. 

برج گالاتا:

برج گالاتا

یکی ازقدیمی ترین برج های جهان و نمادی تاریخی از شهر استانبول است که در اواسط قرن چهاردهم، در دوران امپراطوری بیزانس ساخته شده و در قسمت اروپایی استانبول قراردارد. به عنوان برج آتش نشانی، سربازخانه، رصدخانه و سیاه چال مورد استفاده قرار گرفت. در سال های 1965 تا 1967 مورد بازسازی قرار گرفت،فضای چوبی داخل برج با سازه های بتنی تعویض شد و در نهایت بنایی که امروزه از برج باقی مانده است، به یک جاذبه گردشگری و تاریخی تبدیل شده است.در طبقه بالایی و آخر برج انواع غذاهای ترکی موجود است.از طریق این برج می توانید یک چشم انداز جادویی از شهر استانبول ببینید مسجد سلطان احمد، کاخ توپکاپی و پل بسفر تا دریای مرمره و مسجد ایاصوفیه را در یک قاب ببینید .

پل گالاتا:

پل گالاتا

 این پل از مهم‌ترین مکان‌های پر رفت و آمد و مورد توجه بسیاری از گردشگران و توریست ها در شهراستانبول می باشد؛از یک طرف می توانید چشم انداز زیبایی به شهر داشته باشید و از طرف دیگر منظره ای از بناهای تاریخی و دیدنی شهر. پل گالاتا دو طبقه بر روی خلیج شاخ طلایی (گلدن هورن) و در منطقه بی اغلو قرار دارد و بخش‌های قدیمی‌تر استانبول را به محله‌های مدرن‌تر وصل می کند.در طبقه اول پل تعداد زیادی ماهی گیر در حال ماهیگیری هستند و در قسمت پایین پل بخش خوشمزه ورستوران های قرار دارد.

کاخ توپکاپی:

کاخ توپکاپی

کاخ توپکاپی توسط فاتح سلطان محمد در سال 1478 ساخته شد. توسط یونسکو به عنوان "بهترین نمونه از مجموعه های کاخ ها دوره عثمانی به ثبت رسیده است.  اقامتگاه اصلی سلاطین عثمانی و میزبان بسیاری از مراسم  دولتی بوده.این کاخ به مدت 400 سال مورد استفاده قرار گرفت تا اینکه کاخ دولما باغچه در اواسط دهه 1800 ساخته شد. یکی از بهترین مکان‌های دیدنی در کاخ توپکاپی، حرمسرا است که مادر سلطان، همسران و صیغه‌هایش در آن زندگی می‌کردند.
کاخ توپکاپی از مکان های دیدنی در استانبول است. اتاق به اتاق با کاشی کاری های نفیس پوشیده شده است. اگر در فصل بهار ازاستانبول دیدن می کنید ، باغ ها پر از گل های لاله و سنبل می شوند. به علاوه تماشای استانبول از اینجا شگفت انگیز است.

مسجد سلیمانیه:

مسجد سلیمانیه

مسجد سلیمانیه در قرن شانزدهم، زمانی که امپراتوری عثمانی در اوج قدرت خود بود به دستور سلطان سلیمان مشهورترین سلطان تاریخ ترکیه ساخته شد. این مسجد که توسط معمار سینان، معتبرترین معمار تاریخ عثمانی ساخته شده است، مقبره سلطان سلیمان و همسر معروفش، دراین مسجد قراردارد. داخل این بنا علاوه بر مسجد، قسمت های دیگر مانند حمام ترکی، بیمارستان، آشپزخونه و مدرسه نیز وجود دارد.

میدان امینونو:

میدان امینونو:

Eminonu یک نقطه بسیار شلوغ و کمی آشفته دراستانبول است. این منطقه بندری بر روی شاخ طلایی قرار دارد، آبراه معروفی که از میان شهر می گذرد. از Eminonu می‌توانید از مساجد، بازار ادویه‌ها، رستوران‌های معروف دیدن کنید یا از کشتی‌هایی استفاده کنید که شما را به مکان‌های مختلف در استانبول می‌رساند. 

مسجد رستم پاشا:

مسجد رستم پاشا

مسجد رستم پاشا به دستور وزیر اعظم در قرن شانزدهم درامینونو، پر جنب و جوش ترین بازار استانبول ساخته شد..رستم پاشا یکی از ثروتمندترین دولتمردان تاریخ عثمانی، دارای ثروت زیادی بود  به همین دلیل برای ساخت مسجد از مرغوب ترین مصالح استفاده شده است.مسجد رستم پاشا مسجدی بسیار کوچک است که به کاشی کاری ایزنیک که زیباترین نمونه های سفال عثمانی است معروف است.هنگام ورودبه مسجد زیبایی شگفت انگیز کاشی کاری ها در رنگ های قرمز، سفید و آبی نمایان می شود.

هیپودروم:

 میدان هیپودروم

میدان هیپودروم که با نام میدان سلطان احمد نیز شناخته می‎‌شود که در قرن چهارم پس از میلاد ساخته شده که محل برگزاری مسابقات ارابه سواری بوده.دراین میدان امکان بازدید از کاخ توپکایی، موزه ایاصوفیه، مقبره سلطان احمد، میدان مار، آب انبار باسیلیکا، ابلیسک‌های تئودوسیوس (هرم های سنگی)، مسجد آبی، موزه باستان شناسی و موزه هنرهای ترکی و اسلامی وجود دارد. میدان هیپودروم در سه کیلومتری (۱۳ دقیقه‌ای) خلیج شاخ طلایی درچهار کیلومتری ( ۱۷ دقیقه‌ای) خیابان استقلال و در پنج کیلومتری (۲۰ دقیقه‌ای) میدان تکسیم قرار دارد. این میدان در فاصله ۴۴ کیلومتری از فرودگاه استانبول (حدود ۴۵ دقیقه) قرار گرفته است.

آب و هوای استانبول در فصول مختلف:

آب و هوای استانبول از فصلی به فصل دیگر و حتی از نقطه ای در شهر به نقطه دیگر بسیار متفاوت است. با 95 کیلومتر طول شهر، معمول است که بخش اروپایی آفتابی و آسیایی نیمه بارانی  است و بالعکس.به طور کلی، دمای هوا شبیه دمای مادرید است، اما اغلب باران می بارد و بسته به فصل می تواند تغییرات زیادی داشته باشد.

 بهار در استانبول

بهار در استانبول

یکی اززمان هایی که مورد استقبال بیشتر افراد برای سفر به استانبول قرار گرفته فصل بهار است.زیرا در این فصل آب و هوا مطبوع است و مناظر دل انگیزی از طبیعت زیبای این شهر به نمایش می گذارد.
اگردر بهار به استانبول سفرکردید، حتما به پل گالاتا سر بزنید و منطقه بسفر را از بالای پل تماشا کنید،این منطقه در فصل بهار جلوه ای خاص و رویایی به استانبول می بخشد.

تابستان در استانبول

تابستان در استانبول


تابستان در استانبول گرم و با بارش بسیار کم  همراه است. حداکثر دمای روزانه اغلب بیش از 30 درجه سانتیگراد است (به ویژه در ماه اوت) و به ندرت به زیر 20 درجه سانتیگراد می رسد.

پاییز در استانبول

پاییز در استانبول

اوایل فصل پاییز به نظر یکسری از گردشگران بهترین زمان برای سفر به استانبول است زیرا که در این فصل از شلوغی فصل تابستان خبری نیست و به راحتی می توان از امکان تاریخی بازدید کرد و در شهر گردش کرد.بارش باران های پاییزی از دیگر جذابیت های شهر در این فصل است که جنب و جوش خاصی به شهر تزریق می کند.


زمستان در استانبول

زمستان در استانبول

از آخرین ماه پاییز زمستان در استانبول خود را نمایان می کند. دمای هوا در شب های استانبول بسیار سرد میشود.این شهر با وجود سرما همچنان مورد استقبال گردشگران از سراسر دنیا است.فصل زمستان به علت تخفیف های چشگیری که روی اجناس خود می گذارند بهترین زمان خرید از فروشگاه های استانبول است.ماه های بین دسامبر و فوریه سردترین و پرباران ترین ماه ها هستند در این ماه ها اغلب پارش برف حتمی است.

بهترین زمان برای سفر به استانبول:

لذت بخش ترین زمان برای سفر به استانبول بدون شک بهار است به این دلیل که شرایط آب و هوایی مطلوب است و از آوریل تا اواسط ژوئن ادامه دارد.
جولای و آگوست ماه های بسیار شلوغی در این شهرند؛ که استانبول میزبان جشنواره های متنوعی در این دوره است. همچنین در این ماه ها شدت گرما بیشتر می شود. از سوی دیگر، روزها طولانی تر خواهند بود و برای کسانی که از هیجانات شبانه لذت می برند مناسب خواهند بود.
اوایل پاییز معمولا بین سپتامبر و اکتبر دماهای ملایم تر و منظره ها ی زیبا است.کسانی که از سرما لذت می برند می توانن در ماه نوامبر به استانبول بروند.

ثبت نظر